BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

10 Propozime për daljen nga kriza

Nëse jeni DAKORD, nënshkruani PETCIONIN kombëtar (online dhe në terren)

https://www.change.org/p/10-propozime-p%C3%ABr-daljen-nga-kriza?recruiter=371444624&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

 

Varfëria dhe papunësia është pasojë e kapjes së shtetit prej partive dhe ekonomisë prej monopoleve.
Prandaj dhe zgjidhja është terapia e kundërt: Demokratizim i shtetit dhe ekonomisë!
Kjo realizohet me anë të atyre reformave që rrisin pjesëmarrjen qytetare në politikat publike si garancia më e mirë për mbrojtjen e të drejtave kushtetuese dhe krijimin e një Ekonomie Prodhimi e Punësimi.

1. Parashikimin e referendumeve aprovues për ligjet e parlamentit si Zvicra.

2. Zgjedhjen e organeve të kontrollit, jo nga partitë në parlament por direkt nga Qytetarët (Avokati i Popullit, Prokurori i Përgjithshëm, KLD, Drejtori i Përgjithshëm i Policisë; KQZ, Governatori i Bankës Kombëtare; Drejtori i KLSH; AMA; ISTAT; AKU; Konkurrencës, TV publik etj si dhe juri qytetare)

3. Pezullim 5 vjeçar, nga politika i të gjithë drejtuesve të lartë shtetërorë dhe partiakë (deputetë, presidentë, ministra, këshilltarë, kryetarë komunash, magjistratë, rektorë, dekanë, kryeredaktorë, drejtorë të lartë, ambasadorë)

4. Parashikim i shkarkimit popullor të zyrtarëve të lartë në çdo moment si dhe kufizimi
në vetëm 2 mandate, që të qarkullojnë elitat e mos të krijohen lidhje korporative

5. Referendume, iniciativa ligjvënëse popullore, peticione detyruese, vendimmarrja buxhetore që politikën mos ta bëjnë vetëm partitë por dhe vetë Qytetarët!

6. Sistemi i primarieve brenda partive apo listat e hapura

7. Trasparencë online i gjithë aktivitetit shtetëror dhe pasuritë e zyrtarëve (tani bëhen me kampione e vetëm në dijeni të ILDKP). Zbatim i ligjit AntiMafia

8. KQZ dhe Presidenti të zgjidhet nga qytetarët dhe jo partitë për garantimin e sovranitetit popullor dhe ndarjes së pushteteve

9. Kalimi nga ekonomi importi në Ekonomi Prodhimi:
a. Ndryshimi i misionit të bankës kombëtare drejt prodhim-punësimit e jo vetëm inflacionit
b. Sektori bankar dhe sektorët strategjikë tu kthehen shqiptarëve e jo më të huajve
c. Banka publike për zhvillim, bujqësi e turizëm
ç. Politika eko-monetare-fiskale pro borgjezisë prodhuese e kundër lobeve importuese
e. Fuqizimi i sindakatave dhe kontraktimit kombëtar

ë. Dyfishimi i rrogave dhe parashikimi i minimumit jetik
f. Bashkimi eko-financiar, juridik-arsimor me Kosovën
10. Institucionalizimi i Diasporës dhe Emigrantëve në një Senat këshillues e kontrollues për politikat publike.

Leave a comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked