BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Përse realizohen shqiptarët jashtë Shqipërisë?

Sipas të dhënave zyrtare të institucioneve publike italiane, edhe pse nuk janë komuniteti më i madh për numër, shqiptarët janë komuniteti i parë:

1. për numrin e bizneseve hapur në vendin fqinj

2. për numrin e studentëve

3. për numrin e profesioneve të lira, avoketër, mjekë, ekonomistë etj

4. për numrin e artistëve që janë të suksesshëm në të gjithë Europën.

5. për numrin e shtëpive dhe pasurive imobiliare të blera në Itali.

6. numrit më të lartë të shoqatave kulturore në të gjithë Italinë

7. Solidaritetit mes njëri-tjetrit. Shqiptarët zënë vendin e fundit mes lypsave nëpër rrugë, sepse ata ndihmojnë njëri-tjetrin sipas lidhjeve failjare apo njohjeve të ndryshme.

8. Shifrat e larta (pro capite) për remitancat dhe investimet në vendin e origjinës

9. Fatkeqësisht shqiptarët zënë edhe vendin e dytë për krimet e trafikut narkotikëve dhe të tretin për vjedhjet.

Sipas CARITAS ITALIA, shqiptarët janë edhe më virtuozët për integrim. Ndryshe nga komunitetet e tjera (si rumunët, marokinët, kinezët, latino-amerikanët, pakistanezët që krijojnë komunitete hermetike) shqiptarët janë më të hapur për komunikim e marrëdhënie.

Por njëkohësisht shqiptarët janë dhe komuniteti që mbron e promovon më mirë identitetin kombëtar. Kjo duket në radhë të parë tek numri i shoqatave kulturore (980) në të gjithë Italinë.

Problem mbetet organizimi i këtyre shoqatave me njëra tjetrën dhe prodhimi i aktiviteteve cilësore studimore.

Këtu do të duhej ndihma e Shtetit shqiptar për organizimin e komunitetit shqiptar dhe forcimin e identitetit kombëtar. Deri tani shteti shqiptar ose ka heshtur ose ka bërë të kundërtën due “eksportuar” ndarjet partiake e dobësuar rolin e Mërgatës për Kombin.

Platforma Shqipon programon institucionalizimin e Mërgatës shqiptare direkt në Senatin shqiptar; votimin e emigrantëve; promovimin e gjuhës shqipe me kontribute mbi librat shkollat e gazetat etj kudo ka shqiptarë.

Shqiptarët realizohen kudo ka një vend të lirë. Mbetet detyra e çdo shqiptari të luftojë për çlirimin e atdheut nga kasta e tranzicionit dhe lobet vampire të huaja.

Lexoni dhe mbështesni platformën shqipon: http://levizjashqipon.org/foto-galeri/thirrje-per-kuvend-kombetar-per-normalizimin-e-shqiperise/

Leave a comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked