Vala e ndryshimit arrin dhe në  Gjermani

Zgjedhjet Politike gjermane – 2017

Pas tronditjes së sistemit politik në ShBA, Angli, Francë, Itali, Spanjë, tani vjen edhe radha e Gjermanisë. Rezultatet e zgjedhjeve trondisin partitë tradicionale CDU dhe PSD si asnjëherë pas luftës së dytë botërore. Në skenë ka dalë partia anti-sistem AfD, e cila ka mundur të dalë e treta në zgjedhje duke siguruar 94 vende në Parlamentin gjerman.

Duke refuzuar refrenin patetik të medias main stream,(gurrmaz i lobeve financiare që kanë uzurpuar institucionet dikur demokratike) ajo që vihet re kudo, është një protestë mbarëpopullore kundër një elite e rreshtuar kundër interesave te  tij.

Puna ishte nder!

Shumë popuj kanë vlerësuar punën dhe njerëzit punëtorë.

Thënia e popullit shqiptar se “puna është nder” është një ndër këto perla, sepse rrok thelbin e Njeriut. Sigurisht thëniet popullore janë fryt i eksperiencave shekullore dhe jo shpikje momentale të “filozofëve” të facebook-ut.

Populli kishte kuptuar se vetëm me anë të punës njeriu mund të realizohej i plotë. Puna përmbledh në vetvete shumë aspekte, si inteligjenca, lodhja, durimi, përqendrimi, respekti, sakrifica, energjia, raportet me tjetrin, me natyrën, etj. Një njeri i tillë mund të krijojë familje, të jetë i dobishëm dhe i respektuar në komunitet. Kjo s’do të thotë, që komuniteti përfshin vetëm njerëzit punëtorë, ai ka dhe dembelë, hileqarë e matrapazë. Por epiteti “njeri me nder” i atribuohej vetëm njeriut të punës.

Po sot, a mund të afirmojmë të njëjtën gjë?

Bojkot aktiv maskaradës 2017

ShqipON i bën thirrje Qytetarëve shqiptarë për #BojkotAktiv: bërjen të pavlevshme të fletës së votimit!

A) Nëse votojmë, i japim legjitimitet kastës. Për 4 vite ata do vijojnë të vjedhin, kurse mediat do akuzojnë popullin se vetë i votoi.

B) Po nuk shkuam të votojmë, mbjellim kulturën e indiferencës për çështjet publike. Kjo është ëndrra e kastës, populli të dorëzohet e politikën ta bëjnë bandat. Por nëse nuk votojmë ekziston rreziku eminent që “dikush” tjetër të votojë për ty.

As me Putin as me Trumpin, për një Itali neutrale e paqësore – Movimento 5 Stelle

 

Pikat e programit të politikës së jashtme, të lëvizjes me pesë yje (Movimento 5 Stelle) ashtu si dhe herët e tjera u votua on line, falë sistemit operativ “Rousseau”.

Movimento 5 stelle refuzon slloganet e fabrikuara nga mediat e sistemit dhe deklaron se nuk është as pro Trump dhe as pro Putin sepse Italia nuk duhet të ketë armiq apo miq a priori, por partnerë në bazë të interesave të saja kombëtare.

DISA PROPOZIME LIGJORE PËR TË LUFTUAR KORRUPSIONIN

DISA PROPOZIME LIGJORE PËR TË LUFTUAR KORRUPSIONIN

Mund të fitojmë të drejtat tona qytetare, jo me sllogane e mallkime, por me propozime konkrete dhe legjitime.

Nëse jeni dakord me këto propozime, kontribuoni në përhapjen e këtij peticioni:https://www.change.org/p/populli-shqiptar-d%C3%ABnimin-e-zyrtar%C3%ABve-t%C3%AB-lart%C3%AB-t%C3%AB-korruptuar?recruiter=371444624&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

 

Ekzistojnë disa mekanizma për të luftuar korrupsionin, por kjo u mbahet e fshehur shqiptarëve.

ShqipON ka propozuar prej kohësh disa prej tyre:

Kasta shpërblen Fullanin me 56 paga (420 milion)

A do kishte ndodhur shpërblimi i Fullanit, nëse Kushtetuta shqiptare, do parashikonte Juri Qytetare si shumë vende demokratike?

Përse “reforma në Drejtësi “harroi” përfshirjen e qytetarëve në proçeset gjyqësore?

Sigurisht, lufta nuk bëhet për të ndaluar por për të kryesuar plaçkitjen kundër 99% të shqiptarëve.

Tifozëve të reformës, të partive, ambasadorëve apo lobeve nuk duhet ti ishin bashkuar skllevërit e këtij regjimi ngritur mbi privilegje.

Por, asnjë sistem oligarkik, nuk mund të ngrihet pa manipulimin e vetë skllevërve që të kërkojnë vetë atë që kasta përgatit për ata.

Shkruhet t liri. por lexohet skllavëri.

Shkruhet demokraci, por lexohet sundim.

Prandaj, beteja e sotme, është kryesish filologjike për të rimarrë kuptimin e vërtetë të fjalëve dhe simboleve të shtrembëruara.

Pa kuptimin origjinal të fjalëve, nuk mund të artikulojmë dot asnjë kërkesë, protestë apo revolucion për Normalizimin e Shqipërisë!

Liria dhe demokracia, është ai sistem ku qytetarët nuk sundohet si dele, por vendosin vetë politikat publike në liri të plotë pa i deleguar partive, lobeve, magjistratëve apo magjistarëve!

Rekomandimet e FMN-së rrisin varfërinë dhe papunësinë!

Rekomandimet e FMN-së drejtuar qeverisë shqiptare, kaluan në heshtje për publikun shqiptar të traumatizuar nga zhumat e kastës dhe qarkut mediatik. Por në të vërtetë fati i milionave shqiptarë, nuk luhet në selitë apo çadrat e partive por në sallonet e mbyllura me “miqtë” ndërkombëtarë.

FMN dhe politikat e saj ndaj vendeve të botës së tretë janë objekt i kritikave të ashpra prej ekonomistëve dhe nobelistëve si Stiglitz apo Krugman etj.