BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Pse Shqipëria ka rrogat më të ulëta në Europë?

Ndërsa të gjitha mediat main stream trasmetonin renditjen fundore të rrogave shqiptare, “çuditërisht” asnjë prej tyre nuk shpjegon arsyet.

Gjithë këta anal-istë e gjithologë, kur vjen puna për arsyet e mjerimit, heshtin. Informacioni pa shpjegim, i vë shqiptarët para faktit të kryer sikur e gjithë kjo situatë të jetë natyrore e pa zgjidhje.

Lëvizja ShqipON ka shpjeguar dhe analizuar se papunësia dhe rrogat afrikane, janë rrjedhojë e modelit feudalo-neoliberist që kasta e tranzicionit instaloi për të ruajtur pushtetin e vjetër.

Ky model deindustralizoi vendin duke na rikthyer 1 shekull pas mes shteteve afrikane. Humbja e aftësive të prodhimit të ekonomisë do të thotë dhe humbje të vendeve të punës.

Shitja të huajve të sektorëve strategjikë dhe pasurive kombëtare është çmimi për mbështetje ndaj kësaj kaste parazitare antikombëtare!

Nëse nuk ke ekonomi prodhimi sigurisht kthehesh në koloni importi ku 1% përqendron pasurinë e bashkë me pushtetin ekonomik atë politik e mediatik.

Përqendrimi i parasë në pak duar, rrallon qarkullimin e për pasojë vlera e saj rritet përkundrejt zhvlerësimit të punës. Me më me pak para blen më shumë punë nga të mjerët, e kështu pabarazia thellohet bashkë me mjerimin.

Për modelin neoliberist, pompuar nga FMN, Brukseli e Washingtoni, rrogat e ulëta rrisin punësimin e bashkë me të ekonominë.

Por kjo recetë është jo vetëm false por vrastare për një vend të varfër.

Rrogat nuk mund të ulen më poshtë këtij niveli dhe ekonomia nuk rritet por tkurret. Sepse rroga të ulëta do të thotë dhe fuqi blerëse të vogël, konsum dhe kërkesë agregate që nuk nxisin prodhimin në vend.

Ekonomia ka ngecur se një grusht njerëzish (lobe brendshme dhe të huaja) kanë bllokuar kapitalin, shtetin e çdo energji për ngritjen e ekonomisë.

Kjo është e VËRTETA e hidhur që kasta dhe mediat me klerikët e sistemit fshehin para shqiptarëve sot.

Ashtu si dhe shpëtimi qëndron në braktisjen e modelit neoliberist dhe zbatimin e reformave keynesiane. Por këto reforma kombëtare nuk mund ti kryejë kjo kastë antishqiptare!

Këto reforma mund ti realizojë vetëm populli shqiptar, me instrumenta të Demokracisë Pjesëmarrëse, ashtu si parashikohen në platformën shqipON.

*****

 

 

Shqipëria ka pagën më të ulët mesatare në Europë, pa përfshirë vendet e Ish Bashkimit Sovjetik.

Sipas të dhënave të përpunuara nga Wikipedia, bazuar në informacionet e marra nga FMN, Banka Botërore dhe institucionet përkatëse statistikore vendase, në Shqipëri, paga mesatare neto (pas taksave) është 347 euro në muaj, sipas të dhënave që janë përditësuar në tremujorin e parë 2017.

Në këtë nivel, paga mesatare është më e ulëta në Europë, me përjashtim të Bjellorusisë, Moldavisë dhe Ukrainës.

Wikipedia i referohet të dhënave të INSTAT për pagën mesatare në sektorin shtetëror, që ishte 56,500 lekë në fund të tremujorit të parë, ndërsa të dhënat e tjera të INSTAT tregojnë se paga reale në ekonomi, përfshirë edhe sektorin privat është akoma më e ulët. Sipas INSTAT, Paga mesatare mujore bruto për një të punësuar me pagë sipas group-profesioneve dhe gjinisë në fund të vitit 2016 ishte 45,845 lekë, pra rreth 334 euro bruto dhe 290 euro neto. Këtu ka ndikim edhe fakti që informaliteti i pagës në sektorin privat është shumë i lartë dhe një numër i madh subjektesh nuk deklarojnë pagën reale për të punësuarit e tyre(shënim i Monitor). Në krahasim me një vit më parë, paga mesatare në ekonomi ra me 2.1% në vitin 2016.

Në Kosovë, paga mesatare neto është më e lartë se në Shqipëri, ajo luhatet në rreth 405 euro.

Në rajon, sipas Wikipedia, pagën mesatare më të lartë e ka Mali I Zi, me 509 euro në muaj, e ndjekur nga Bosnjë Hercegovina me 439 euro, Bullgaria me 423 euro, Serbia 407 euro, Kosova  405 euro dhe Maqedonia 372 euro.

Edhe e matur sipas metodës së fuqisë blerëse, ku të ardhurat përshtaten me shpenzimet e jetesës,  paga në Shqipëri është sërish më e ulëta në Europë, me rreth 1000 dollarë. Madje në këtë renditje, Shqipërisë ia kalon edhe Bjellorusia, që ka pagë mesatare më të ulët sesa ne. Më të lartë pagën sipas fuqisë blerëse e kanë Mali I Zi, që me 1422 dollarë ia kalon edhe Portugalisë, Bullgarisë dhe Rumanisë  dhe Kosova (1251), që ia kalon dhe Serbisë e Bosnjës. Në të dy këto shtete, kosto reale e jetesës është më e lirë, rroga është më e mjaftueshme për të blerë produkte të ndryshme, në krahasim me Shqipërinë, apo shtete të tjera të rajonit.

Në Europë, vendi ku ke mundësi të marrësh më shumë të ardhura përmes pagës është Zvicra me 4,421 euro në muaj, të ndjekura nga Islanda me 3,430 euro, Norvegjia (3,405), Danimarka (3,270), Luksemburgu (3,159), Suedia (2,713). (shiko tabelen në fund).

Paga mesatare mujore neto në shtetet europianeRenditjaShtetiPaga neto në EuroPaga neto në USD, sipas fuqisë blerëse (PPP)1Zvicra4,4213,9912Islanda3,4302,9043Norvegjia3,4053,6344Danimarka3,2703,2425Luksemburgu3,1593,5536Suedia2,7132,9897Finlanda2,5092,7048Irlanda2,4793,0769Gjermani2,2702,91410Franca2,2252,76711Holanda2,1552,72412Mbretëria e Bashkuar1,9802,52513Austria1,9342,31614Belgjika1,9202,33315Italia1,7582,32916Spanja1,7492,61917Qipro1,6582,78718Sllovenia1,0511,77619Estonia9931,75120Greqia9171,52321Republika Çeke8701,67022Portugalia8461,38023Kroacia8001,69724Polonia7701,84825Sllovakia7221,51626Letonia6911,39627Lituania6601,46528Hungaria6541,56429Rumania5171,38530Mali I Zi5091,42231Bosnjë Hercegovina4391,23732Bullgaria4231,28133Serbia4071,20134Kosova4051,25135Maqedonia3721,23336Shqipëria3471,02337Bjellorusia3201,21638Moldavia21660039Ukrainë190800Burimi: Wikipedia, INSTAT

Leave a comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked