Media je TI:

Mendime të një qytetareje mbi Tiranën:
Marsida NAJDENI*

E dua qytetin tim!
Tiranën është vështirë mos ta duash nëse je lindur e rritur aty me breza. Syresh çdo kush do të shprehej kështu për qytetin e vet, ama vetëm se Tirana mbetet kryeqyteti i shqiptarëve. Kryeqyteti është dritarja e parë e një kombi në botë. Mjafton kaq për të kuptuar se Tiranën në fakt duhet ta duan të gjithë shqiptarët. E siduhet një qytet? Për shembull, unë Tiranën e dua nga gjënesa e saj, ja dua historinë dhe banorët. Ja kam dasht gjithmonë atë bujarinë e saj, sepse Tirana mbetet metaforë e mirësisë. Megjithatë për ta dasht këtë qytet nuk mjafton vetëm kaq, me plot kuptimin e fjalës duhet të dish ta mbash atë. Në fakt çdo qytet duhet ta dish ta mbash por, unë vëmendjen e kam tek Kryeqyteti.
Përse na pëlqen aq shumë të shohim fotografitë e vjetra të Tiranës? Sidomos fotografi të periudhës së artë të viteve ‘10-‘40, kohë kur Tirana bëri diferencën nga gjithë qytetet e tjera. Sepse në ato foto shohim se në qytet mbizotëron dëshira për të ecur përpara me anë të punës. Shohim vit mbas viti pastërtinë që shtohet, shohim rregull dhe mbi të gjitha shohim harmoninë ndër banorë. Gjithmonë themi se qytetarët e atëhershëm kanë ditur ta mbajnë atë, Tironën pra, ose më saktë, kanë ditur ta duan qytetin dhe kanë ditur ta duan njëri – tjetrin. Kjo dashuri ndaj qytetit shihej jo vetëm tek banorët e thjeshtë, por, edhe tek institucioni shtetëror siç është Bashkia. Historia e fillimeve të Bashkisë së Tiranës na ka treguar se ka patur të punësuar gjithmonë dashamirës të këtij qyteti, të cilët me vetmohim ju dedikuan përmirsimit të jetës qytetare të Tiranës. Kjo traditë ka tashmë vite që është prishur dhe kjo kuptohet fare thjesht duke parë se karrigia e kryetarit të Bashkisë së Tiranës nuk luan rrolin që duhet, por rol politik ushqyer nga ambicia për karrierë. Kjo e fundit vlen dhe për puntorë të tjerë të ketij institucioni, që as e kanë përzemër mirëqënien e qytetit, por duan vetëm karrierë politike në kurriz të Tiranës. Me anë të Tiranës mbledhin vota për të kapur një karrige në Parlament.